1. Stiprintuvų parametrai ir charakteristikos

Stiprintuvu vadinamas įtaisas, padidinantis elektrinio signalo ga­lią, bet nepakeičiantis jo formos. Signalo galia padidinama naudojant maitinimo šaltinio energiją - į stiprintuvą galima žiūrėti kaip į elektroninį reguliatorių, kurio įėjimo signalas valdo į apkrovą einantį maitinimo šaltinio energijos srautą (1.1 pav.).


1.1 pav. Strukturinė signalo stiprinimo schema

Stiprintuvas iš esmės skiriasi nuo pasyviųjų keturpolių, pavyzdžiui, transformatorių, tuo, kad šie, nors ir gali padidinti signalo įtampą ar srovę, bet išėjimo galia dėl nuostolių transformatoriuje visuomet būna mažesnė už įėjimo galią, todėl visi stiprintuvai priklauso aktyviųjų keturpolių klasei.

Ekvivalentinė stiprintuvo schema. Ekvivalentinę stiprintuvo schemą sudarysime atsižvelgdami į tai, kad signalo šaltinio atžvilgiu stiprintuvas yra signalo imtuvas, o apkrovos atžvilgiu stiprintuvas yra signalo šaltinis. Tuomet signalo šaltinius pavaizdavę ekvivalentiniais įtampos šaltiniais, o imtuvus - jų ekvivalentinėmis varžomis, gausime vieną iš galimų ekvivalentinių stiprintuvo schemų (2 pav.). Ekvivalentinė stiprintuvo schema taip pat gali būti sudaryta vieną arba abu įtampos šaltinius pakeitus srovės šaltiniais (1.3 pav.). Tačiau, jei nėra būtino reikalo naudotis kitokia, dažniausiai yra taikoma 1.2 pav. pateikta ekvivalentinė stiprintuvo schema.


1.2 pav. Stiprintuvo ekvivalentinė schema


1.3 pav. Stiprintuvo su srovės šaltiniais ekvivalentinė schema