Trumpų nuotolių bėgimas lengvojoje atletikoje užima pa­grindinę vietą. Aukštas sportininkų, meistriškumas, greitumas nulemia beveik visų lengvosios atletikos rungčių, ypač estafe­čių, barjerinių bėgimų, vidutinių nuotolių, šuolių rezultatus. Ant­ra vertus, kaip treniruotės priemonė, sprinto bėgimas padeda efektingai siekti rezultatų beveik visose sporto šakose.

Greitumas, kaip fizinė savybė, žmogaus amžiuje pasireiškia anksčiausiai, bet greičiausiai ir prarandamas. Kaip rodo statisti­niai duomenys ir olimpinių žaidynių patirtis, sprinteriai pirmau­jančiųjų gretose retai išsilaiko daugiau kaip trejus ketverius me­tus. Todėl ir kiekvienose olimpinėse žaidynėse greito bėgimo at­stovai pasikeičia beveik visu 100 %.

Svarbiausias racionalios sprinto bėgimo technikos požymis ­lengvumas ir bėgimo judesių laisvumas, atliekamas plačia ampli­tude ir didžiausiu dažnumu.

Žemo starto technika

Trumpų nuotolių bėgimai pradedami iš žemo starto, nuo at­ramėlių. Ši padėtis sportininkui patogiausia, nes iš jos galima greitai pradėti bėgimo judesius. Atramėlės gali būti išdėstytos labai įvairiai. Vieni sportininkai priekinę atramėlę stato arti starto linijos, kiti - pastato šalia antrosios, o dar kiti atramėles išdėsto vienodais atstumais nuo starto linijos. Dažniausiai atramė­lių išdėstymą nulemia sportininko ūgis, svoris, kojų ilgumas ir stiprumas, judesių reakcijos greitumas, rankų ir plaštakų jėga.



Last modified: Tuesday, 31 October 2023, 10:14 PM