Sumatorius yra vienas iš pagrindinių šiuolaikinių skaitmeninių sistemų įtaisų, kuris, be sumavimo operacijos, gali atlikti atimtį, daugybą, dalybą, kodo keitimą ir kt. Dvejetainiai sumatoriai gali būti pussumatoriai ir pilnieji sumatoriai.

Trigeriai turi dvi stabilias būsenas, į kurias perjungiami įėjimo signalais. Trigerio išėjimų signalai priklauso ne tik nuo šiuo metu momentu veikiančių įėjimo signalų, bet ir nuo įėjimo signalų reikšmių ankstesniais laiko momentais. Pagal valdymo pobūdį trigeriai gali būti asinchroniniai ir sinchroniniai. Sinchroniniai trigeriai turi papildomą taktavimo signalo įėjimą. Tik veikiant taktavimo signalui, trigeris bus valdomas įėjimo signalais. Sinchroniniai trigeriai skirstomi į statinius, dvipakopius ir dinaminius. Pagal veikimo principą ir įėjimų tipą trigeriai gali būti RSRSTTD ir JK tipo.

Skaitikliai – tai skaitmeniniai įtaisai, skirti į įėjimą paduodamiems impulsams arba loginių lygių pasikeitimams skaičiuoti. Skaitikliai gali būti sudėties, atimties ir reversiniai. Jei skaitiklį sudaro n trigerių, tai toks skaitiklis turi vieną įėjimą ir n išėjimų.

Registrai – tai skaitmeniniai įtaisai, skirti saugoti skaitmeninę informaciją ir ją keisti. Registruose apdorojama dvejetainiu kodu informacija, kiekvieną skaičiaus skiltį atitinka registro skiltis. Pagal paskirtį ir informacijos įvedimo ir išvedimo būdą registrai skirstomi į lygiagrečiuosius arba atminties registrus, nuosekliuosius arba postūmio registrus ir universaliuosius.

Atmintynai skirti saugoti informaciją. Pagal atliekamas funkcijas atmintynai skirstomi į operatyviuosius ir pastoviuosius. Programuojamuose pastoviuose atmintynuose vartotojas, naudodamas specialius programatorius, gali įrašyti ir ištrinti norimą informaciją. Pagrindiniai atmintyno parametrai yra talpa, maitinimo įtampos, loginių signalų lygiai ir greitaveika.



Last modified: Tuesday, 25 January 2022, 10:08 AM