TERMINAI

Mikroelektronika – tai mokslo ir technikos sritis, aprėpianti mikrograndynų („mikrochemų“) tyrimą, projektavimą, konstravimą, gamybą ir taikymą. Mikrograndynu (integruotiniu grandynu) vadinamas didelės integracijos mikroelektronikos gaminys, kurio elementai ir juos jungiantys laidūs takeliai suformuoti vienu technologinių procesų ciklu ir sudaro nedalomą visumą.

Mikrograndynu (integruotiniu grandynu) vadinamas didelės integracijos mikroelektronikos gaminys, kurio elementai ir juos jungiantys laidūs takeliai suformuoti vienu technologinių procesų ciklu ir sudaro nedalomą visumą.

Mikrograndyno elementas - tai mikrograndyno dalis, kuri atlieka puslaidininkio įtaiso (diodo, tranzistoriaus), kondensatoriaus, rezistoriaus funkciją ir konstruktyviai neatskiriama nuo mikrograndyno.

PRANAŠUMAI IR TRŪKUMAI

Mikrograndynų pranašumai: mažas užimamas tūris, lengvi, patikimi, greitai veikia, vartoja mažai energijos.

Mikrograndynų trūkumai: blogesnės savybės aukštųjų dažnių srityje, ribotos rezistorių varžos, sunku realizuoti induktyvumo rites, dideles kondensatorių talpas, rezistorių varžas, neįmanoma realizuoti didelės galios įtaisų.

KLASIFIKAVIMAS

Pagal atliekamą funkciją mikrograndynai klasifikuojami:

  • analoginiai (tolydaus signalo);
  • skaitmeniniai (diskretaus signalo).
  • analogo skaimeninių ir skaitmeninių analoginių keitiklių mikrograndynai.

Pagal gamybos būdą mikrograndynai skirstomi į:

  • puslaidininkinius (monolitinius);
  • sluoksninius (plėvelinius);
  • hibridinius.
    • plonasluoksniai (plėvelės storis iki 1 µm);
    • storasluoksniai (plėvelės storis yra didesnis už 1 µm).

GAMYBOS BŪDAI

Puslaidininkinis mikrograndynas sudaromas viename puslaidininkio kristale. Juose visi aktyvieji ir pasyvieji elementai sudaromi ploname paviršiniame puslaidininkio plokštelės sluoksnyje. Tam taikomi legiravimo, oksidavimo, litografijos, ėsdinimo, metalizavimo ir kt. būdai. Laidūs jungiamieji takeliai išdėstomi sluoksniais ir atskiriami dielektriniais izoliaciniais sluoksniais.

Sluoksniniame mikrograndyne pasyvieji elementai ir jų jungiamieji takeliai sudaryti iš laidžių, varžinių bei dielektrinių sluoksnių. Jie dedami ant dielektriko pagrindo.

Hibridinis mikrograndynas – tai sluoksninis mikrograndynas, kuriame dar yra atskirai pagamintų ir prie to paties lusto pritvirtintų aktyviųjų komponentų.

INTEGRACIJOS LAIPSNIS

Integracijos laipsnis įvertinamas integracijos laipsniu Ki , priklausančiu nuo elementų skaičiaus mikrograndyne skaičiaus. Ki lygus artimiausiam sveikajam skaičiui, ne mažesniam kaip

Ki = lg N

čia N – elementų skaičius mikrograndyne.


INTEGRACIJOS LAIPSNIS

Mikrograndyno karta

Elementų skaičius mikrograndyne

Integracijos laipsnis

Integracijos tipas

Pirmoji

Iki 10

1

Mažas

Antroji

Iki 100

2

Vidutinis

Trečioji

Iki 1000

3

Vidutinis

Ketvirtoji

Iki 10000

4

Didelis

Penktoji

Iki 100000

5

Labai didelis

Šeštoji

Iki 1⋅106

6

Ypač didelis

Septintoji

Iki 1⋅107

7

Ypač didelis

Aštuntoji

Iki 1⋅108

8

Gigadidelis

Devintoji

Iki 1⋅109

9

Gigadidelis


PASKIRTIS

Skaitmeniniai (loginiai) mikrograndynai naudojami skaitmeninėse sistemose priimti informaciją, saugoti, keisti (apdoroti) ir perduoti. Informacija keičiama, atliekant aritmetines ir logines operacijas. Įprastai informacija pateikiama dvejetainėje (binarinėje) skaičiavimo sistemoje, kurios pagrindas yra skaičius 2.

Loginėse arba skaitmeninėse sistemose naudojamos elektroninės grandinės, kurios vadinamos loginiais elementais ir dirba tik dviem būsenomis.


Paskutinį kartą keista: sekmadienis, 2022 sausio 23, 19:23